Основни и напредни онлајн курс о азилу и миграцијама > ПОГЛАВЉЕ I - НАПРЕДНИ КУРС > Приступ територији и процедурама Републике Србије

Гранична провера

Током граничне провере на граничном прелазу, полицијски службеник има овлашћење да, између осталог, изврши увид у путне исправе лица које прелази државну границу, да провери или утврди његов идентитет, узме отиске прстију и дланова и друге биометријске податке, а проверава и да ли лице испуњава услове за улазак у Републику Србију (члан 40). Истовремено, лица за које постоје основи сумње да могу угрозити безбедност државне границе, јавну безбедност, јавни поредак и јавно здравље могу бити подвргнута детаљној граничној контроли, али се лице мора обавестити о разлогу, сврси и поступку те провере (члан 41). Закон даље прописује да ће полицијски службеници вршити детаљне граничне провере и ван подручја граничног прелаза на територији Републике Србије, на основу анализе ризика угрожености безбедности граница, а у циљу откривања и расветљавања кривичних дела и прекршаја из области прекограничног криминала и ирегуларних миграција (члан 66).

Граничну контролу предвиђа и Закон о странцима, која се одређује као контрола лица и путних исправа, контрола превозног средства и контрола ствари које се врше на подручју граничног прелаза у вези са намераваним преласком државне границе или непосредно након што је извршен прелазак државне границе и друге контроле (члан 3. став 1. тач. 7).