Основни и напредни онлајн курс о азилу и миграцијама > ПОГЛАВЉЕ IV - НАПРЕДНИ КУРС > Деца у положају миграната, тражилаца азила и жртава трговине људима

Увод

Деца која су и тражиоци азила и мигранти категоризована су као посебно рањива лица. Када су та деца одвојена од својих родитеља или одговорних одраслих лица, њихова рањивост постаје још већа. Међународно и регионално право људских права признаје све више стандарде када је реч о деци мигрантима и избеглицама, и у смислу супстанцијалних и у смислу процесних права и јемстава. У овом одељку испитаћемо неке главне инструменте и начела који се примењују у заштити деце тражилаца азила и миграната, нарочито онда када су та деца одвојена од родитеља или других одговорних одраслих лица.

 

Деца мигранти као група и посебно деца тражиоци азила обуихваћени су се различитим поступцима на свом мигрантском путовању. Зависно од контекста, ти поступци могу бити део механизма  намењеног за тражиоце азила, националних механизама за борбу против трговине људима или других заштитних механизама у одредишној земљи. Често статус малолетних миграната у некој страној земљи може бити правно важнији од њиховог статуса тражилаца азила, тако да уживају заштиту превасходно по основу тога што су као деца рањиви.

 

Деца мигранти, због себи својствене рањивости и ограничене физичке и психолошке аутономности суочена су с већим бројем препрека током свог мигрантског искуства, нарочито онда када то искуство подразумева имиграциони притвор и враћање, поступак пред националним механизмом за упућивање или пред одговарајућим органима надлежним за утврђивање положаја жртве трговине људима и експлоатације и за спровођење других медицинских поступака или поступака процене узраста, као и низа различитих лекарских и психолошких прегледа и анализа са становишта социјалне заштите.[1] У свим оним различитим ситуацијама у којима се дете које је мигрант или тражилац азила може наћи током свог путовања и у одредишној земљи, том детету треба обезбедити специјализована правна јемства и услове прихвата који се, по правилу, разликују – и повољнији су – од оних који важе за одрасла лица.

 

У наредном одељку испитаћемо главне међународне и регионалне инструменте који се примењују на децу мигранте, било да је реч о деци без пратње или о деци која имају пратњу. Као и у другим поглављима ове књиге и овде ће анализа почети општим прегледом међународних стандарда, да би се потом прешло на правни оквир и судску праксу ЕУ и СЕ.

 

[1] Пројекат: Раздвојена деца у судским поступцима – Модул 2 – Деца тражиоци азила и деца жртве трговине људима (Separated Children in Judicial Proceedings Project – Module 2 – Asylum seeking and trafficked children).